Recept på Tjockmjölk av sileshår
En
av Fäbodsveriges viktiga eldsjälar är Eva Lidberg i Ed, Ljusdals kommun. Hon
håller tillsammans med Christer två hästar, två kor och några får på gården.
Dessutom lär hon ut gamla hantverk och har också gjort filmen Kvinnominnen
där kvinnor får visa och berätta hur de gjorde ost, smör och annat.
Hemma
hos Eva hänger torkat fårkött ovanför spiselhällen, tjockmjölken står på
kylning, och vi njuter av nykärnat smör och messmör på bröd som gräddats i
förtennad kopparform. Här berättar Eva hur hon gör sin underbart goda
tjockmjölk.
Recept
på tjockmjölk av sileshårskultur
I
hjortrontider plockar jag det jag kallar dvärgsileshår som växer i den röda
vitmossan på myren, och är noga med att inte få med nedersta rötterna. Väl
hemma värmer jag några matskedar av morgonmjölken till 38 grader, blandar i
sileshåret och rör om. Detta får sedan stå ovanpå kylskåpet med lock. Ett dygn
senare silar jag bort sileshåret och tillsätter några matskedar värmd mjölk.
Koppen ställer jag i solen, för värmens skull, med lock på. Efter 8 timmar har
det bildats ostmassa i botten och segt slem ovanpå. Jag silar bort ostmassan
och gör en ny sättning på mjölk och det slemmiga, och låter stå varmt i cirka
ett dygn.
Tycker
det är för tunt, det sega som tidigare var som kobrunstslem (kan det bero på
att det åskar ute?). Det delar fortfarande på sig, s.k. glötter/ostmassan. Jag
tar fram ostmassan från kylskåpet och gör en sättning på den. Efter 8 timmar
ser den ut som den klarade sättningen.
I
kylskåpet finns en tekopp med sileshårkultur, som stått i 13 dagar sedan jag
startade den med sileshår. Jag rör i en skvätt nyvärmd mjölk och låter stå
framme. Efter 12 timmar tillsätter jag en ny skvätt varm mjölk. Efter
ytterligare 12 timmar i ett solfönster har det blivit tjockmjölk som jag
ställer i kylskåpet!
Några dagar senare tar jag fram kulturen ur kylen, förvärmer några matskedar
och tillsätter 1 liter nymjölkad mjölk. Det får stå varmt och redan efter 7
timmar har mjölken tjocknat.
Många försök har gjorts men poängen är att det inte går på
en gång- det måste fyllas på med ny mjölk några gånger (den gamla mjölken silas
bort, bara några tsk sparas till ny sättning). Men
trägen vinner!
När
korna sinar på senhösten lägger jag en kultur i frysen.
På våren kalvar en ko och vi kan göra tjockmjölk igen. Jag värmer 0,5 liter
mjölk till ca 20 grader och tillsätter 0,5 dl tinad och värmd kultur från
frysen. Efter nästan ett dygn har mjölken tjocknat. Den är lång i konsistensen
och god! Äntligen en kultur som
fungerar!
Tjockmjölken
smakar och luktar bra, men är syrligare än vanlig tjockmjölk.
Berättat
av Eva och nedtecknat av Birgitta Höglund, Trönö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar