torsdag 31 januari 2019

Projektet fäbodmat

Foto: Anna Sundberg


Något värmande och gott i bistra vintertider? Här kommer ett recept från projektet Fäbodmat och Matkultur

Festligt getlår: Ingredienser: 1 getlår med ben Lök Svartpeppar Salt Aromatkrydda Citronskal Paprika Alla grönsaker man kan hitta, t ex sparris, kronärtskocka, potatis, lök av olika slag; vitlök, små rödlökar, gräslök, purjolök mm Grönsaksbuljong Gräddfil, grädde och smör
Gör så här: Koka getlåret med ben i vatten med lök och svartpepparkorn. Salta när det kokat ett tag. Låt koka tills köttet är mört och släpper från benen. Släng buljongen, getbuljong är inte så god. Skär sammanhängande skivor eller gör snarare djupa skåror i låret. Gör en blandning av rivet citronskal, finhackad vitlök, rödlök och paprika. Fyll fickorna i getlåret med denna.
   Smörj en långpanna med en blandning av gräddfil och ketchup. Lägg låret i en långpanna och häll resten av gräddfil- och ketchupblandningen över.
Krydda ytan med finhackad purjo och gräslök, aromatkrydda och malen svartpeppar.
   Bredvid låret i långpannan ska man lägga grönsaker av alla de slag och färger man kan hitta i trädgård och butik. Det kan vara sparris, kronärtskocka, lök, potatis, paprika och annat. Ta även med några vitlöksklyftor. Späd med grädde och grönsaksbuljong och lägg några smörklickar överst på låret här och var.
   Sätt in långpannan i ugn tills låret fått fin färg och grönsakerna är färdiga. Man kan börja med rätt låg ugnstemperatur och sedan höja temperaturen mot slutet för att få färg.
   Servera med burgul blandad med rostade valnötter och majs.

Det blir garanterat gott!

Flera recept och intressant från projektet Fäbodmat och Matkultur hittar du här på bloggen Fäbodmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar